Vraag je je ook af wat Wiewaswie is? Dan kan je op deze plek antwoord vinden op je vraag. Het is namelijk de centrale plek op internet waar je allerlei historische persoonsgegevens kunt vinden. Die komen uit de Nederlandse archiefinstellingen. In de database zijn gegevens te vinden over zo’n 220 miljoen mensen. De kennis is verzameld door verschillende zaken te koppelen. Denk dan aan de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de zogenaamde dtb-registers. Je kunt dus als je informatie zoekt over een persoon van vroeger op deze plek wel heel gemakkelijk heel veel vinden.
Welke bronnen vind je er?
Wanneer je Wiewaswie wilt gaan gebruiken, dan kan je toegang krijgen tot miljoenen bronnen. Er zijn namelijk documenten in allerlei vormen in opgenomen. De gegevens komen uit heel Nederland. Denk aan akten, registers en stamboeken. Die zijn allemaal al in de middeleeuwen bijgehouden. Die informatie is in grote mate bewaard gebleven door de eeuwen heen. Vooral ook omdat er tot op de dag van vandaag voordeel uit valt te halen. Bijvoorbeeld wanneer jij meer over je eigen geschiedenis wilt weten. Er is zoveel te vinden, dat het bijna niet anders kan dan dat je er vindt wat je zoekt.
Hoe werkt het?
Hoe werkt Wiewaswie eigenlijk? Je gaat gewoon online en voert een zoekopdracht in. Je krijgt dan een documentdetailpagina te zien. Dat is gekoppeld aan het zoekresultaat van jouw opdracht. Daarop kan je de belangrijkste informatie over een bepaalde persoon vinden. Er wordt ook nog altijd gewerkt aan het koppelen van scans zodat je ook de originele bron kunt bekijken. Dit is dus ook steeds vaker mogelijk. Zo kom je alleen maar nog meer te weten over bepaalde personen waar je interesse in hebt. Dit geeft ook een heel bijzonder gevoel, het is immers soms eeuwenoud.
Speciale opties voor leden
Het is wel belangrijk om te weten wat er nu precies voor wie mogelijk is op Wiewaswie. Het is namelijk zo dat de bronnen voor iedereen toegankelijk zijn, maar alleen met simpel zoeken. Dit hoeft geen probleem te zijn, want daar kan je dus al heel veel informatie mee vinden. Wanneer je echter nog meer wilt vinden, dan kan geavanceerd zoeken je daar wel bij helpen. Om die opties te kunnen gebruiken is het dan nodig om een bepaalde bijdrage te betalen. Wanneer je echt zoekende bent, hoeft dit echter natuurlijk geen probleem te zijn. Maak daar dan dus wel wat budget voor vrij om te zoeken.